Beogradski radio - amaterski klub YU1ANO

Brojač poseta

Danas 4

Juče 24

Ove nedelje 79

Ovog meseca 528

Do sada 24136

Currently are 4 guests and no members online

БЕОГРАДСКИ РАДИО-АМАТЕРСКИ КЛУБ YU1ANO

 Одржана редовна годишња и изборна Скупштина Београдског радио-аматерског клуба YU1ANO

 

Четврта по реду седница Скупштине Београдског радио-аматерског клуба YU1ANO одржана је 14.08.2022.г.

У складу са Статутом клуба на седници Скупштине усвојени су извештаји, донети одговарајући планови и извршен редован изборни процес.

За председника је изабран Душан Ћеха YU1EA, за заменика председника Зоран Живковић YT4T, за члана Извршног одбора Звонко Цоља YT1WA.

У склопу седнице Скупштине свечано су додељене награде победницима у такмичењу „Београдски победник 2021“.

Традиционално, седница Скупштине је била и повод за целодневно дружење чланова и гостију клуба у пријатном амбијенту чији је домаћин био Звонко Цоља  YT1WA.

  
   

  

Od 01.06.2022g. do 05.06.2022.g. u Soko Banji se održava 14ti HST (High Speed Telegraphy) Kup Nacija i 9to HST Balkansko Prvenstvo.

U takmičenjima učestvuju takmičari iz 9 zemalja: Srbija, Bugarska, Rumunija, Rusija, Nemačka, Češka, Danska, Belorusija i Makedonija. Jedan od članova HST žirija je i naš član kluba Dušan Ćeha YU1EA. Inače Dušan je dugo godina član svih HST komisija bilo da su u pitanju svetska ili druga medjunardodna prvenstva.

Na donjem linku možete pogledati rezultate sa HST takmičenja u Soko Banji koja objavljujemo na molbu drugara iz radio-kluba iz Soko Banje.

 

LINKS:

14th International HST Competition CUP of EUROPE - 2022 - final results (PDF) 

9th BALKAN HST Championship - 2022 - Final results (PDF)

Na portalu VESTI RS prenet je lep članak iz novina "Kurir" o projektu "Slava pobednicima" koji je sproveo naš klub u periodu od 15-og avgusta do 30-og novembra 2021.g. a finansiran od strane Ministrstva odbrane R.Srbije. Projekat je upravo završen sa impozantnim rezultatima po broju održanih veza sa specijalnim znacima YT1914CER, YT1914DRI i YT1914KOL i što je svaka od 3 akcije u okviru ovog projekta započeta baš sa mesta gde su se i održali ovi slavni istorijski dogadjaji (Cerska bitka, Bitka na Drini i Kolubarska bitka).

Članak možete pogledati na linku https://vesti-rs.com/2021/12/02/svaka-cast-beogradski-radio-amateri-ceo-svet-upoznali-sa-slavnim-srpskim-bitkama-u-90-drzava-ucili-o-cerskoj-kolubarskoj-bici/


 

 YT1914CER   YT1914DRI    YT1914KOL

 

YT1914KOL - Kоlubara

YT1914KOL
Манастир Ћелије 21.10.2021.

  Београдски радио-аматерски клуб реализује пројекат „Слава победницима“, финансиран од стране Министарства одбране Р.Србије, који је посвећен биткама Српске војске 1914. године за одбрану отаџбине у Првом светском рату.
  Према плану пројекта „Слава победницима“, након обележавања Битке на Дрини и одласка на Гучево, припремамо обележавање Колубарске битке.
  Први одлазак у рејон реке Колубаре реализован је 21.10.2021.г. За локацију смо изабрали Манастир Ћелије (колубарске) у коме се налази спомен-костурница где су сахрањени посмртни остаци војника погинулих у Колубарској битки на Враче брду.

 

У прохладно и влажно јесење јутро 21.10.2021.г. стижемо до манастира Ћелије: Дуле YU1EA, Боро YU4JJ, Иван YUØU и Синиша YU1RA.
Распакујемо опрему и тражимо погодно место за „ППС“. Постављање антене и опреме је већ уигран посао и у 09:40 први пут се на аматерским опсезима чује позивни знак YT1914KOL
посвећен Колубарској битки.

 

 Радили смо SSB на 14 и 21MHz, а прва веза је била са LX1FF.

Заједно са српским погинулим ратницима сахрањени су и погинули припадници аустроугарске војске углавном из састава Моравског пука 9. Прашке дивизије, извор: Амбасада Републике Чешке у Београду
(https://www.mzv.cz/belgrade/sr/informacije/vojna_groblja_u_republici_srbiji/celije.html)

 

YT1914KOL
Враче брдо 07.11.2021.

Друго обележавање Колубарске битке реализовали су Дуле YU1EA, Боро YU4JJ, Иван YUØU и Синиша YU1RA изласком на Враче брдо 07.11.2021.г. На Враче брду дочекала нас је магла и велика влага.
Погодно место за рад пронашли смо у близини коте 239, на месту где се налази споменик Димитрију Туцовићу. Пажљиво распакујемо опрему и припремамо се за рад.

У 10:10 све је спремно, и овог пута радимо само SSB на 14 и 21MHz. Дневник водимо ручно, од чега смо се одавно одвикли, на папиру мокром од влаге.

 

У раним поподневним часовима престајемо са радом,  емонтирамо и пакујемо опрему.

Без обзира на хладноћу и влагу одлазимо задовољни  чињеним.

У повратку се договарамо да следеће године изађемо на брдо Човку, где се одвијала још једна од битака у току Колубарске битке.

Пројекат „Слава победницима“ је

финансиран од стране

Министарства одбране Републике Србије

 „Ставови изражени у овим публикацијама искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства одбране“

 

 

 YT1914CER   YT1914DRI    YT1914KOL

 

YT1914CER

Текериш - 19.08.2021.

Београдски радио-аматерски клуб реализује пројекат „Слава победницима“, финансиран од стране Министарства одбране Р.Србије, а посвећен биткама Српске војске 1914. године за одбрану отаџбине у Првом светском рату.
Према плану пројекта „Слава победницима“ прва активност је била обележавање Церске битке – одлазак у Текериш.
Припреме за излазак на Цер морале су да се одраде веома брзо. Имали смо на располагању само 7 дана јер је пројекат формално одобрен 11.08.2021.г. Државно обележавање Церске битке у Текеришу планирано је за 19.08.2021.г., тако да смо почетак активности позивног знака YT1914CER на радио-аматерским фреквенцијама планирали за тај датум. Пут Цера кренули смо са три  утомобила пред зору 19.08.2021.г. како би на време пронашли локацију за рад и поставили шатор, уређаје и антене. На Текериш је кренула екипа у саставу: Дуле YU1EA, Боро YU4JJ, Звонко YT1WA,  Зоран YT4T, Иван YUØU и Синиша YU1RA. На Текериш стижемо око 07:00 часова и постављамо се на југозападној страни споменика.

 

Пут Цера кренули смо са три аутомобила пред зору 19.08.2021.г. како би на време пронашли локацију за рад и  оставили шатор, уређаје и антене. На Текериш је кренула екипа у саставу: Дуле YU1EA, Боро YU4JJ, Звонко YT1WA, Зоран YT4T, Иван YUØU и Синиша YU1RA. На Текериш стижемо око 07:00 часова и постављамо се на југозападној  страни споменика.

Монтирамо шатор, антене, радио-станице, рачунаре, а електроагрегат држимо у приправности.

 У 08:40 почињемо да радимо на 14МHz, прва веза на YT1914CER je F4IGN. Радимо паралелно CW и FT8 на различитим опсезима.
Обилазе нас организатори обележавања годишњице Церске битке и посетиоци, објашњавамо им нашу улогу и сам радио-аматеризам. Активности прекидамо и придружујемо се церемонији полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 107 година од Церске битке, након чега настављамо са нашим обавезама.

У поподневним часовима престајемо са радом и пакујемо опрему.
Одлазимо на врх Цера до цркве Св. Јована Шангајског посвећеној палим ратницима на Церу где смо запалили свеће нашим палим ратницима.

Пред сумрак напуштамо Цер препуни позитивних емоција, задовољни учињеним и
спремни за следећи задатак – одлазак на Гучево.
Захваљујемо се свима који су нам посветили пажњу на Текеришу, а посебно особљу
Спомен-комплекса Текериш на указаном гостопримству и помоћи.

 

 

Пројекат „Слава победницима“ је 

финансиран од стране 

Министарства одбране Републике Србије

   „Ставови изражени у овим публикацијама искључива су одговорност аутора и његових сарадника и
не представљају нужно званичан став Министарства одбране“

Aktivnosti kluba pomažu


TEHNO PLUS DOO BEOGRAD


Radivoje RadovanoviĆ, SZR "Župa" Barajevo


Knjigovodstvena Agencija


DRAGAN SIMONOVIĆ


 KENWOOD Srbija

Pronadji

Potražite nas...

Radio-klub je član

Copyright © 2018
YU1ANO. All Rights Reserved.